پیدایش اشکالات غیرطبیعی در قسمتهای قدامی چشم در نوزادان:
موارد برجسته ای را که میتوان نام برد عبارتند از:
الف: کدورت های قرنیه:
۱ - آنومالی پیترز Peters anomaly
۲ - دیستروفی مادرزادی و ارثی اندوتلیوم قرنیه
۳ - صلبیه ای شدن قرنیه Sclerocornea
۴ - کیست درموئید در روی قرنیه
۵ - صدمات زایمانی
۶ - بیماریهای متابولیکی
ب : تغییر شکل و اندازه قرنیه:
۱ - قرنیه بزرگ Megalocornea
۲ - قرنیه کوچک Microcornea
۳ - قرنیه مسطح Cornea plana
پ : عنبیه غیر طبیعی:
۱ - سندرم آگزنفلد- ریگر Axenfeld-Reiger syndrome
۲ - فقدان عنبیه Aniridia
۳ - جا به جایی مردمگ Corectopia
۴ - فقدان بخشی از عنبیه Coloboma
غیرطبیعی بودن ( آنومالی ها ) در قسمتهای قدامی چشم که شامل پلکها، قرنیه ( بخش شفاف در جلوترین ناحیه کره چشم که نور را به داخل چشم هدایت میکند )، صلبیه و ملتحمه پوشاننده آن ( سفیدی چشم )، عنبیه ( بخش رنگی چشم که مردمک را در میان خود دارد )، عدسی (دانه عدس مانند شفاف با قدرت انکساری قابل تغییر که با شکستن نور و متمرکز کردن شعاعهای نور بر روی شبکیه و سلولهای بینایی، موجب دریافت تصویر واضح از اشیاء مقابل چشم برای ما میگردد ) و اتاق قدّامی ( فضایی محدود در پشت قرنیه تا سطح عنبیه و عدسی که پر از مایع شفّافی بنام زلالیه - Aquous - است ) میباشد، معمولاً بوسیله پدر و مادر و متخصص کودکان و نیز مراقب کودک قابل رؤیت ومقایسه با چشم نرمال است، و به همین جهت معمولاً در زمانی کوتاه، به چشم پزشک کودکان ارجاع میشوند.
این آنومالی ها میتوانند با کدورت قرنیه ( سفید یا آبی رنگ شدن قرنیه ) یا تغییرات شکل و اندازه قرنیه یا نبود بخشهایی از عنبیه بصورت گلابی شکل شدن مردمک یا وجود پارگیها یا سوراخهایی در عنبیه و یا کدر شدن عدسی ( آب مروارید مادرزادی - کاتاراکت ) که ممکن است کاملاً سفید و برفی به نظر برسد و در اینصورت طبیعی است که این عدسی کدر شده نور از خود عبور نداده و کودک از آن چشم چیزی نمی بیند. همچنین این آنومالی ها ممکن است موجب بالا رفتن فشار داخلی چشم (ها) شده و با صدمه عسب بینایی موجبات نابینایی کامل را برای کودک پیش آورد. برای تعداد زیادی از این تغییرات، راههای درمانی جراحی موفّق وجود دارد که اگر در زمانی مناسب و قبل از پیدایش عوارض غیر قابل جبران اقدام شود، نجات دید کودک و پیشگیری از عوارض ناخواسته، حتمی است.
نکته مهمّ دیگر اینکه این تغییرات در بخش قدامی چشم میتواند همراه تغییرات دیگری در اعضای داخلی بدن که از بیرون دیده نمی شوند باشند یعنی این تغییرات گویای بیماری درونی بزرگتری میتواند باشد که هنوز علائمی ندارد و پی بردن به حضور و پیگیری و درمان آن میتواند کودک را از خطر بزرگتری رهایی بخشد.
وقتی کودکی با آنومالیهای قسمت قدامی چشم به چشم پزشک ارجاع میشود، علاوه بر معاینات کامل چشمی، معاینات فیزیکی و گاه بررسیهای وسیعتر توسط متخصص داخلی یا اعصاب کودکان و فوق تخصص های دیگر و نیز پرسش و بررسی بیماریهای مشابه و بیماریهای عمومی در اطرافیان نزدیک کودک که با این آنومالیها میتواند همراه باشد، ضرورت یابد. از آنجاییکه برخی از آنومالیهای قسمت جلویی چشم با معایبی در ژن ها همراه هستند، بررسی ژنتیکی از این کودکان و والدین آنان نیز گاهی ضرورت پیدا میکند. اگر آینده دید کودک خوب نبوده یا مشکوک باشد بهتر است والدین در جریان گذاشته شوند.
پیام این مقاله به پدرها و مادرها این است که هرگونه تغییر در چشمهای فرزند خود احساس کردند باید در اسرع وقت متخصص محترم کودکان را در جریان قرار دهند تا اگر تغییراتی که گزارش میشود مشکل زا نباشند توسط پزشک به والدین توضیح داده شده و اگر مسألهٔ حادی باشد به متخصص چشم کودکان ارجاع خواهد شد.
تشخیص صحیح و بموقع، درمان درست و مؤثر، آینده ای روشن و عاری از عوارض را به کودک شما هدیه خواهد کرد.
دنباله این بحث را بتدریج تقدیم خواهیم نمود.