چشم پزشکی کودکان
پرینت
Cannot find table 0.

مرحله به مرحله

اگر برای شما٬ فرزند یا نزدیکان شما٬ جراحی چشم پیشنهاد می شود٬ دانستن و انجام موارد زیر ضروری خواهد بود:

۱- پزشک علت و نوع جراحی چشم و لزوم اجرای آنرا به شما توضیح میدهد و در صورت توافق شما٬ اقدامات آماده سازی انجام خواهد شد.

۲- چند تست خونی که برای هر بیمار٬ جهت حضور در اتاق عمل ضروری است٬درخواست میشود.


۳- برای بیماران بالای ۴۰ سال سن٬ و یا افراد جوانتر که سابقه مشکل ریوی داشته باشند بررسی ریه ها و تهیه عکس (رادیوگرافی ) ریه ها ضروری است. 

۴- برای کودکان کمتر از ۱۲ سال٬ گواهی سلامت عمومی کودک بوسیله متخصص محترم کودکان و در مورد کودکانی که سابقه مشکلات مغزی و عصبی و یا قلبی عروقی داشته باشند گواهی فوق تخصص اعصاب کودکان و یا فوق تخصص قلب کودکان (بسته به مشکل بیمار) ضروری خواهد بود.

۵- برای بیماران بزرگسالی که سابقه بیماریهای قلبی عروقی داشته و یا از داروهای خاصّی بطور مرتب استفاده میکنند٬ از متخصص و فوق تخصص مربوطه کسب اجازه شده و در مورد برخی داروها که ضرورت دارد چند روز قبل از جرّاحی بطور موقت قطع شود کسب تکلیف خواهد شد.

۶- بیمار و اطرافیان باید همه داروهای مصرفی چشمی و غیرچشمی را به اطلاع جراح چشم رسانده باشند تا دستورات لازم در مورد چگونگی ادامه مصرف آنها قبل و بعداز جراحی چشم و در نظر گرفتن تداخلهای داروئی تصمیم صحیح گرفته شود.

۷- داروهائی که بیمار هر روز صبح بطور ناشتا باید استفاده نمایند را با پزشک جراح خود در میان بگذارید تا در مورد چگونگی استفاده از آنها در صبح روز جراحی، توضیح داده شود.
از زمانی که اقدامات قبل از جراحی شروع میشود باید مراقب باشید که بیمار تا روز عمل٬ سرماخوردگی پیدا نکند.

بیمار در روزِ قبل از جرّاحی دوش میگیرند. 
خانمها اگر برای اطراف چشمها مواد آرایشی استفاده میکنند٬ بهتر است از دو روز قبل از جراحی همه مواد آرایشی را از اطراف چشمها پاک کرده و روزی دو بار اطراف چشمها را با شامپو بچه شسته و روز جراحی هم بدون هیچگونه آرایش در اطراف چشمها٬ مراجعه نمایند.

بیمار٬ شب قبل از جرّاحی شام ساده ای میل کرده و تا ساعت ۱۲ شب٬ میتواند از آب و چائی استفاده کند. و از ساعت ۱۲ شب به بعد از هرگونه خوردن و آشامیدن خودداری کرده و صبح روز عمل هم کاملاً ناشتا به مرکز جراحی مراجعه مینماید. 

در مورد کودکان شیرخوار٬ که نیمه های شب برای خوردن شیر معمولا بیدار میشوند٬ بهتر است آخرین نوبت شیر خوردن قبل از ساعت دو بامداد (۲ نیمه شب) باشد و اگر کودک بیقراری کرد تا ساعت ۳ صبح میتوانید از آب با مقدار بسیار کم٬ قند٬ استفاده نمائید. 

در نظر داشته باشید که نخوردن شیر در روز جراحی هیچگونه کمبودی را برای فرزند شما ایجاد نکرده و خالی بودن معده برای داشتن یک بیهوشی سالم و بدون عارضه بسیار اهمیت دارد. کودک در جریان جرّاحی سرم گرفته و کمبود مایعات نخواهد داشت.

تمام مدارکی را که به دستور پزشک برای روز بستری شدن آماده کرده بودند حتماً همراه خود باید داشته باشند.

در مورد کودکان٬ حضور پدر و مادر٬ و درصورت عدم امکان حضور پدر، رضایت کتبی و امضاء شده و اثر انگشت پدر٬ همراه مدرک شناسائی پدر توسط مادر به مسئول پذیرش ارائه میشود.

همراه داشتن کارت ملّی و شناسنامه بیمار و برگ بستری که توسط پزشک صادر شده است٬ ضروری میباشد. 


وقتی مراحل بستری شدن بیمار انجام و بیمار به بخش بستری منتقل شدند٬ برای پرهیز از ازدحام در بخش٬ فقط یک همراه٬ و در مورد کودکان کمتر از ۱۲ سال٬ درصورت لزوم٬ حضور پدر و مادر کافی خواهد بود. لطفاً از آوردن همراهان غیر ضروری پرهیز نمائید.

از صحبت با صدای بلند در بخش بستری٬ برای حفظ آرامش بخش و آسایش سایر بیماران حاضر در بخش٬ جداً خودداری فرمائید.

به توصیه های پرستاران بخش با دقّت گوش کرده و درخواستهای آنان را انجام دهید.

بهتر است برای جلوگیری از آلودگی و انتقال میکروبها٬ از تماسهای مکرّر و بوسیدن صورت بیمار خودداری نمائید.
با پایان جراحی٬ همراه بیمار برای ملاقات با پزشک جرّاح به ورودی اتاق عمل دعوت میشوند.



پزشک شما را از چگونگی و نتیجه جراحی آگاه و دستورات بعداز عمل جراحی را ابلاغ خواهد نمود. با دقت٬ موارد گفته شده را به خاطر سپرده و در روزهای بعداز عمل انجام دهند.

تاریخ اولین معاینه بعداز جرّاحی در مطب را پزشک به همراه بیمار اعلام می‌کند و باید با مراجعه به همین سایت، نوبت مطب گرفته شده و در روز و ساعت تعیین شده در مطب حضور یابند

برای آگاهی از کارهایی که در منزل باید برای بیمار انجام شود به همین بخش می‌توانند مراجعه نمایید

در مورد پرسشهایی که ممکن است پیش آید، در صفحه اول همین سایت، قسمت پرسشها و ارسال مدارک را انتخاب و مسیر مشاوره متنی را دنبال و مطالب خود را یادداشت و در ساعت‌های آینده پاسخ خود را دریافت نمایند

برای انتقال بیمار به منزل٬ همراه بیمار باید مراقب پانسمان چشم باشند که کنده نشود. اطرافیان بیمار از دست زدن و بوسیدن صورت بیمار پرهیز نمایند تا آلودگی پیش نیاید.

دستورات داروئی را با دقّت و بموقع انجام بدهید٬ از خوردن غذاهائی که موجب یبوست مزاج شود پرهیز کنند و از میوه ها بیشتر استفاده کنند.

آنتی بیوتیک تجویز شده به دفعات منظّم هر ۶ یا ۸ ساعت(طبق دستور پزشک ) و مسکّن ( بصورت قرص یا شربت ) در زمانهای تجویز شده٬ و قطره های چشمی نیز بطور مرتب و طبق دستور در چشم عمل شده چکانده میشود.

        

داروهای خوراکی از ظهر روز جراحی شروع شده و قطره چشمی از فردای بعد از عمل که پانسمان چشم برداشته میشود شروع میگردد.

برای چکاندن قطره باید پلکها را با یک دست چند میلیمتر باز نگهداشته و قطره را در چشم بچکانید و چند ثانیه پلکها را باز نگهدارید و سپس رها کنید تا بیمار با ورود دارو در چشم٬ ناخودآگاه پلکها را به هم فشار نداده و تمام قطره را از چشم بیرون نکند.

 

در پانسمانی که بعد از جراحی آب مروارید(کاتاراکت) روی چشم گذاشته میشود یک پوشش پلاستیکی (شیلد پلاستیکی) است. لطفا موقع باز کردن پانسمان در فردای بعد از عمل، این شیلد را جدا کرده و با آب و صابون بشویید و در جای تمیز نگهداشته و شب موقع خواب، آنرا روی چشم عمل شده بگذارید و با دو یا سه چسب کاغذی به پیشانی و گونه، فیکس نمایید تا اگر بیمار در نیمه شب ناخودآگاه بخواهد دست به چشم زده و یا آنرا بخاراند با برخورد به این شیلد متوجه شده و دست به چشم عمل شده نزند.
در طول روز و زمان بیداری روی چشم باز باشد و پانسمان لازم نیست.

    

 در مورد جراحی انحراف چشمها قطره چشمی تا زمانی که سرخی در ملتحمه چشمها ملاحظه میشود ادامه مییابد. قرمزی چشمها هرروز کمتر شده و حدوداً بعد از دو یا سه هفته از بین میرود. در چشمهای حساس ممکن است این مدت طولانی تر باشد.

داروها فقط در مدّت روز استفاده شوند و بهتر است ترتيبي اتّخاذ شود كه بيمار را شبها براي استفاده از داروها بيدار نكنيم. 

در مورد گرفتن دوش بعداز جراحی٬ اگر ضرورتی به شستشوی بدن باشد٬ میتوانید تن بیمار را دوش گرفته ولی سر را زیر دوش نبرند٬ در مورد جراحی انحراف چشمی٬ سه روز بعداز جراحی و در جراحي آب مرواريد (كاتاراكت)٬ پنج روز بعداز جراحي بيمار ميتواند دوش كامل بگيرد و سر و تن را بشوید.
بعد از فراغت از دوش گرفتن٬ یکبار قطره های چشمی را در چشم عمل شده بچکانید.


در روزهای بعد از جراحی از مالیدن پلکها باید خودداری و جلوگیری کرد.

در روز و ساعت تعیین شده برای معاینه بعداز جراحی در مطب حضور یابید و ادامه دستورات درمانی را دریافت نمائید.

اگر مشکلی و پرسشی دارید میتوانید در سایت ما ( kidseyedoctor.com  ) وارد شده و در صفحه اول، بخش "ارتباط مستقیم با پزشک" را انتخاب و با خواندن توضیح مربوطه، در قسمت: نوبت به صورت   "متنی"   و ادامه راه، مطالب خود را برایمان ارسال و پاسخ ما را دریافت فرمائید.
ــــــــــ          ــــــــــ          ــــــــــ

روزهای بعداز جراحی ( در صورت ضرورت ) بیمار میتوانند تن خود را زیر دوش بگیرید ولی سر و صورت را حداقل ۴ روز بعد میتوانند حمام کنید. در روزهای اول بعداز جراحی برای تمیز کردن اطراف چشمها از پنبه تمیز یا گاز استریل که با سرم فیزیولژیک و یا آب جوشیده خنک شده اندکی خیس شده باشد استفاده کنند.



پرسشهای جراحی انحراف چشم ها


پرسشهایی که برای بیماران، والدین آنان و اطرافیان در مورد برخی جراحی های چشم مطرح میشود. سعی کرده ایم پرسشهای متعدد و مکرری را که برای مراجعین پیش میاید در زیر توضیح دهیم. لطفا اگر موارد دیگری به نظر خوانندگان محترم میرسد که در زیر نیامده است، با ما در میان بگذارید تا به نوشته های زیر اضافه نمائیم.

در مورد جراحی انحراف چشم ها ( استرابیسم ):

1 - آیا جراحی انحراف چشم دارای ریسک و خطر میباشد؟

بررسی های قبل از جراحی و مراقبت های حین عمل و بعد از عمل، همه برای کم کردن ریسک پیش آمدهای ناخواسته و مزاحم میباشد. جراحی انحراف چشمها هم مانند اکثر عملهای جراحی همراه با بیهوشی عمومی، باید با رعایت کامل موازین بهداشتی و مراقبتهای قبل و بعد از بیهوشی همراه باشد.

آشنایی جراح به روشهای تعریف شده جراحی به ویژه عوارضی که میتواند پیش آمد کند، و نیز راه جلوگیری و درمان آنها که در سایه آموزش کامل و پیشینه سالها تجربه عملی گنجینه ای از دانش را برای جراح فراهم میآورد، ضامن مطمئنی بر پیشگیری و مقابله با عوارض ناخواسته میباشد.

معمولا عوارض زودرس و دیررس جراحی های انحراف چشمها به سادگی قابل پشیگیری و درمان هستند.

2 – بهترین سن جراحی انحراف چشمها کدام است؟

چنانکه در مباحث مختلفی که در این تارنامه و در بیماریهای مختلف آورده ایم، بهترین سن بررسی چشم کودکان، اگر در زمان تولد مشکلی نداشته باشند، 6 ماهگی است، از همان سن یکی از موارد مهم بررسی در چشم کودکان، مساله حضور یا عدم انحراف چشمها است.

اگر انحرافی در همان زمان توسط متخصص چشم کودکان تشخیص داده شد، بررسی ها و اقدامات درمانی اولیه انجام و درصورت نیاز به جراحی، پیشنهاد لازم به والدین ابلاغ میشود.

برای برخی از موارد انحراف چشمی، ممکن است زمان بیشتری برای اقدامات اولیه و یا بررسی نوع تغییرات انحراف چشمها با گذر زمان، ضروری باشد که در این صورت تصمیم به جراحی (اگر لازم باشد) دیر تر اتخاذ خواهد شد.

از آنجائیکه داشتن دید دو چشمی واحد و همزمان، برای داشتن دید سه بعدی که عالی ترین نوع دید دو چشمی محسوب میشود ضروری است، انجام هر اقدام درمانی در سنین هرچه پایینتر را طلب میکند.

3 – آیا یکبار جراحی انحراف چشمها کافی است؟ یا موارد دیگری نیز لازم خواهد شد؟

در هشتاد تا نود درصد از مواردی که انحراف ساده ای در چشمها مشاهده میشود، یکبار جراحی تمام مشکل بیمار را برطرف میکند.

ولی در 10 تا 20 درصد موارد بویژه آنان که با انحرافهای چرخشی ویا عمودی و یا بیماریهای مادرزادی عضلانی همراه باشند دفعات بیشتر لازم خواهد شد.

4 – آیا نتیجه جراحی انحراف چشمی برای تمام طول زندگی فرد مبتلا و عمل شده، مستدام خواهد بود؟

جراحی انحراف چشمی فقط معلول را که در عضلات چشمی بصورت عدم هماهنگی دو چشم برای دریافت تصویر واحد قابل انطباق با دیگری خودنمایی میکند، اصلاح مینماید و عامل اصلی را که اغلب در مراکز بالاتر و در هسته های حرکتی عضلات چشمی شکل گرفته را تغییر نمیدهد، لذا امکان تظاهر انحراف، مدتی بعد از جراحی و یا درمانهای غیرجراحی بعید نیست، که البته در چنین مواردی هم درمانهای تکمیلی تعریف شده است.

5 – جراحی انحراف چشمها چقدر طول میکشد؟

نوع جراحی، تعداد عضلاتی که باید جابجا و یا تغییر قدرت داده شوند، مهارت و تجربه جراح مناسب و باب سلیقه بودن لوازم و محیط جراحی و ... از عواملی هستند که در محاسبه سرعت عمل و زمان، تاثیر بسزایی داشته باشند.

برای یک جراحی معمولی با دو عضله حدود 40 تا 50 دقیقه طول میکشد.
=======   =======   =======   =======
بخش دوّم:

6 – کودکی که از عینک استفاده میکند بعد از جراحی نیز عینک را ادامه خواهد داد؟

اگر عینک برای اصلاح نزدیک بینی یا دوربینی ویا استیگماتیسم استفاده میشود که حتما ادامه خواهد یافت و پرسش بیشتر زمانی مورد نظر است که عسنک برای کنترل مقداری از انحراف استفاده میگردد. در این موارد مقداری از انحراف کلی بیمار مورد جراحی قرار خواهد گرفت که عینک قادر به اصلاح آن نیست. بنابراین بعد از عمل، عینک بیمار ادامه خواهد یافت و بیمار با زدن عینک انحراف نداشته و بدون عینک، آن مقدار از انحراف را که عینک اصلاح میکرد نشان خواهد داد.

7 – آیا جراحی انحراف چشم ها دردناک است؟

در جریان انجام عمل جراحی، بیمار در بیهوشی کامل است و احساس درد ندارد و بعداز عمل و بیداری از بیهوشی، ممکن است بیمار اندکی سوزش در چشمها داشته باشد و در موقع حرکت چشمها به اطراف، کمی احساس درد کند که با خوردن مسکن که تجویز میشود برطرف خواهد شد.

8 – پیش بینی سیر انحراف چشمی درمان شده و نشده چگونه است؟

انحراف چشمی اگر درمان نشود و شخص از یک چشم برای دیدن استفاده کرده و چشم دیگر را بدون استفاده نگهدارد، تنبلی چشم همیشه منحرف حادث و شخص برای بقیه عمر دارای یک چشم با دید قابل قبول خواهد شد و بدلیل نداشتن دید دو چشمی همزمان از انجام بسیاری از فعالیتهای اجتماعی محروم خواهد شد.

بیمار با درمان بموقع،  کامل و موثر انحراف چشمها از دید همزمان و دو چشمی و داشتن تصاویر مشابه و قابل انطباق دو چشم و در نتیجه حس بسیار خوب دید سه بعدی بهره مند خواهد شد.

9 – بعد از عمل جراحی انحراف چشمها، از کی میتوان به فعالیتهای روزانه بازگشت؟

یکی دو روز اوّل بعد از جراحی از دویدن، پریدن از بلندی و ضربه به سر و چشمها باید پرهیز کرد. 

دیدن تلویزیون و خواندن و نوشتن و کار یا بازی با کامپیوتر از فردای روز جراحی که پانسمان چشمها را باز میکنید اشکالی ندارد.

روز سوم بعد از عمل حمام معمولی انجام میشود.

از هفته سوم یا چهارم بعد از عمل فعالیت عادی روزانه – البته بدون ضربه به سر و انجام ورزشهای سنگین بدنی – آغاز میشود.

10 – آیا عینک میتواند همه انحراف موجود را اصلاح کند؟

اگر انحراف چشمها بویژه انحراف بداخل نتیجه تطابق بیش از حد چشمها مانند مواردی که دوربینی قابل ملاحظه در کودک وجود داشته باشد حادث شده باشد، با اندازه گیری دقیق دوربینی و تطابق بیمار و تعیین نمره مناسب عینک برای جبران دور بینی فوق، میتوان همه انحراف تطابقی را جبران و انحراف را ازبین برد.

11 – آیا پرواز با هواپیما بعد از جراحی انحراف چشمها مجاز است؟

البته اگر بیمار احساس راحتی در چشمهای خود داشته باشد، پرواز مانعی ندارد. مسافرت با اتومبیل و برگشت به شهر محل اقامت بیمار هم بشرط مراقبت از تکانهای شدید اتومبیل اشکالی ندارد.

12 – ظاهر چشمها بعد از جراحی انحراف چشمی چگونه است؟

قرمزی چشمها در محل باز کردن ملتحمه چشمها که روی بخش سفیدی چشمها را میپوشاند، که در موارد نادری زیاد و قابل توجه هم میشود و حتی روز بعد از عمل ممکن است اندکی وسیعتر هم شده باشد، جلب توجه میکند ولی بتدریج در روزهای آتی کمرنگ تر و محو میگردد که ممکن است دو یا سه هفته بطول انجامد.


ادامه در بخش سوّم ...